10 породи котки, които се срещат в шарен цвят

Трицветна котка Снимка: iStock

Ш арените мъркащи животни или познати като цвят „костенурка“ са забележителни котки с красива и уникална двуцветна, понякога трицветна козина, която често е черна и оранжева или кафява и златна, понякога с бели точки. По-голямата част от мяукащите животни с този цвят козина са женски и е изключително рядко да се намери мъжка такава котка. Това е така, защото генът за цвета на козината се намира в X хромозомата. Тъй като женските котки имат две Х хромозоми, те могат да наследят различен цвят от всяка хромозома, което води до шарката на костенурка.

Тъй като терминът „черупка на костенурка“ се отнася до специфична маркировка на козината, причинена от хромозомите и генетичния състав на котката, котки от различни породи могат да имат козина с тази окраска. Ето някои породи котки, които можете да намерите с този цвят.

Трицветна коткаСнимка: iStock

1. Американска късокосместа

Американската късокосместа е непринудена порока и е подходяща за неопитни собственици на котки. Известно е, че тези гальовни приятели са доста адаптивни и добре балансирани. Те са независими, но също така са склонни да развиват силни връзки на лоялност към един или двама души в семействата си. Те са игриви, но не са нуждаещи се и няма постоянно да изискват вашето внимание.

Dogsandcats.bg

Въпреки че Американските късокосмести обикновено са тихи, те не са толкова независими, че да не взаимодействат с вас. Те обичат да бъдат около семействата си и също така не им е трудно да живеят с други котки и домашни любимци.

2. Британска късокосместа котка

Известно е, че Британските късокосмести са изключително лоялни и избирателни с вниманието си. Въпреки че са привързани към членовете на семейството си, може да им отнеме доста време, за да се сприятелят с нови хора. Британската късокосместа котка е тип котка все пак може да бъде игрива, когато е със своите хора.

Британските късокосмести котки са средно енергични котки. Така че те ще се радват да играят с вас, но често не са много взискателни към вашето внимание. Те са приятни спътници, които просто се радват да бъдат в една стая с членовете на семейството си.

3. Бирманска котка

Трицветна коткаСнимка: iStock

Бирманците са известни със своята интелигентност и общителност. Някои могат да имат кучешки характер и да се наслаждават на играта и ученето на трикове. Тъй като са доста социални, те не се справят добре сами за твърде дълго време. Обикновено могат да бъдат намерени да чакат до вратата, когато стопаните им се приберат и ще ги следват от стая в стая.

4. Корниш Рекс

Трицветна коткаСнимка: iStock

Корниш Рексовете имат отличителен външен вид и уникална козина. Докато повечето породи котки може да имат няколко слоя козина, тези мяукащи приятели имат един слой мека къдрава козина. Тъй като нямат толкова косми, колкото повечето други породи котки, те често се търсят топлина и често оценяват топлината на радиатора или слънцето.

Котките Корниш Рекс имат игрив и забавен характер и са интелигентни и лесни за обучение. Обикновено са общителни и обичат да бъдат сред хора и могат да се научат да живеят с много други различни видове домашни любимци.

5. Японски бобтейл

Японските бобтейли имат игриви и любящи личности и се радват да бъдат сред хора. Те са много интелигентни и ще оценят да играят игри и да участват в различни обогатяващи дейности, които ги насърчават да използват мозъка си.

Тези котки често са добри с децата и могат да се научат да живеят в хармония с други котки и домашни любимци. Те могат да имат дълга или къса козина и двата вида Японски бобтейли могат да имат шарки на костенурка.

6. Мейн Куун

Трицветна коткаСнимка: iStock

Мейн кууните са известни като нежните гиганти в света на котките. Те са уверена и независима порода, като същевременно са привързани към семействата си и търпеливи към децата. Мейн кууните са много интелигентни и могат да бъдат игриви, но също така са разбрани (доколкото може да се каже за котка) и адаптивни.

7. Персийска котка

Персийските котки са лоялни гальовни животни, които могат да бъдат изключително послушни и привързани към семействата си. Въпреки това, те могат да изберат да избягват непознати и да се държат по-отдалечено около тях. Те са малко избирателни с доверието си и може да им отнеме известно време, за да свикнат с хората.

Тези гальовни животни обикновено са спокойни и тихи, но имат изблици на игрива енергия през целия ден. Също така са известни като „котки за скута“, които не биха искали нищо повече от това да седнат върху вас или близо до вас и евентуално да подремнат.

8. Рагамъфин

Тези мяукащи приятели са нежни и непринудени и са склонни да проявяват известно търпение около деца. Тези котки са могат да бъдат социални и въпреки че може да не искат да бъдат в центъра на действието, те все пак се радват да бъдат сред хора. Те са силно адаптивни и са добра порода, която трябва да имате предвид, ако имате други домашни любимци в дома.

9. Шотландска клепоуха

Трицветна коткаСнимка: iStock

Шотландските клепоухи са най-известни с уникалната форма на ушите си. Те са доста редки, така че е допълнително удоволствие да видите такива с палто от черупка на костенурка.

Тези котки обичат да са сред хора, но не изискват много внимание. Те обичат да се гушкат и да приемат домашни любимци, но също така са напълно доволни, ако просто да бъдат в една стая с вас, докато работите. Шотландските клепоухи са доста адаптивни и обикновено се разбират с други домашни любимци и са търпеливи с деца.

10. Сиамска котка

Въпреки че Сиамците са най-известни със своите цветни петна по козината, все още можете да намерите някои с шарки на костенурка. Известно е, че тези котки имат ярки характери и обичат да бъдат център на внимание. Те обикновено са игриви и вокални със семействата си, но могат да бъдат малко срамежливи и резервирани около непознати. Може да им отнеме известно време, за да свикнат с нови хора, но щом го направят, техните игриви и забавни личности неизбежно ще се проявят.

Много прекрасни породи котки могат да имат палта с шарен цвят. Този красив модел на козината не е необичаен за котките, но е малко по-трудно да се намери мъркащ приятел с такава козина. Тъй като има много различни породи котки с този цвят и разбира се, обикновени домашни котки, които не са породисти или са със смесен произход.

Вижте още:

Какво казва породата на вашата котка за вас

8 породи котки, склонни към артрит

10 породи котки, които имат независим характер

Виж още