Как наричаме котките без родословие

домашна котка Снимка: iStock

Г оляма част от котешките стопани може би нямат породиста котка, а такава без родословие.

Това са всички мъркащи домашни любимци, които обикновено са осиновени от приют или организация, спасени или намерени от улицата, които не отговарят на критерии за никоя порода котки и не идват от развъдник.

Има най-различни начини, по които можем да кръстим тези гальовни животни:

Dogsandcats.bg
  • Котка без родословие
  • Смесена порода
  • Домашна котка
  • Домашна късокосместа
  • Домашна дългокосместа
  • Непородиста котка
  • Друго

Понякога цветът и шарката на козината на котката се използват за описание на котка, най-честите примери за това могат да бъдат таби (шарените котки, наподобяващи тигър) или калико (трицветни) котките. Някой може да каже „Имам двугодишно калико“. Вероятно от там понякога идва объркването, че таби котките са отделна порода, като това не е така. Това е просто цвят или модел на козината на гальовните животни.

Какво значи „котка без родословие“

Това е мъркащ приятел, който се ражда от котки, които не са нито една порода и техният произход е неизвестен. Терминът е различен от „кръстоска“, тъй като това обикновено означава, че две породисти котки са чифтосани - например породата Серенгети, се появява след кръстосване на две други породисти котки - Бенгалска и Ориенталска късокосместа.

Какво значи „котка с родословие“

домашна коткаСнимка: iStock

Родословната котка е тази, която е била селективно отглеждана в продължение на поколения, за да отговаря на определени черти или характеристики. Интересното е, че чистокръвните котки са произлезли от непородисти, диви котки, а често и след комбинация от двете. Ако погледнете историята на много породи котки, ще забележите, че те често произлизат от „улична котка“, „домашна котка“ или от мъркащи приятели, които претърпяват естествена мутация - като например Корниш Рекс или Девън Рекс, които имат фина, къдрава козина. И двете породи са разработени от развъдниците след като откриват такива бездомни котки, които носят тази черта. Същата е историята на почти всички породи.

Как да разбера дали котката ми е породиста

Освен ако котка не е закупена от развъдник и няма документи за регистрация, е трудно да се идентифицира порода мъркащ приятел, освен ако той няма много специфична черта, уникална за породата, като например къдравата козина на Девън Рекс. Кръстоските са рядкост, тъй като от морална гредна точка не се гледа с добро око на умишлено кръстосване на различни породи и твърде голямата намеса в природата на котешките животни.

Много породи котки споделят общи черти със смесените породи. Синият цвят на козината например, се свързва с Британските късокосмести, Коратите и Руските сини котки, но се среща и при неродословни котки. Таби разцветката е характерна за Бенгалските котки, но има много други домашни/непородисти мяукащи приятели, които притежават същия цвят.

Породисти или не - всички мяукащи животни са прекрасни сами по себе си и имат много различни черти на характерите. Не можем да отречем, че животът с котка може да бъде много разнообразен, забавен и пълен с изненади!

Вижте още:

Котките с шарка таби - произход и любопитни факти

7 породи котки с кафява козина

5 породи котки, които имат къси уши

Виж още