Мога ли да имам куче, ако имам алергии?

куче човек Снимка: iStock

Д а споделиш живота си с куче е специално и неповторимо изживяване. Домашните любимци ни осигуряват обич и подкрепа и винаги имаме най-добър приятел, на когото да разчитаме! Отглеждането на четириного има много ползи – особено за децата, като ги учи на състрадание и самочувствие. Скорошни изследвания дори показват, че при малчуганите, които живеят с куче, има по-малък риск от астма. Изненадващо или не, близкият контакт с четириного може да предпази детето от бъдещи алергии, пишат от Американския киноложки клуб. 

Вижте още: Готово ли е детето ви за куче

Какво да правите обаче, ако самите вие подозирате, че имате алергия към кучета? Може би сте забелязали, че имате хрема или сълзене на очите винаги, когато наоколо има четириного? Или дори сте диагностицирани с алергия?

Е, държим да отбележим, че да имате куче със сигурност няма да облекчи симптомите ви. Означава ли това обаче, че никога не можете да си вземете домашен любимец? Или все пак и за вас има лъч надежда в така наречените хипоалергенни породи? Има ли изобщо кучета, подходящи за хора с алергии? 

Dogsandcats.bg

куче човекСнимка: iStock

Алергиите при всеки са различни, вариращи от леки до тежки. Има различни стъпки, които можете да предприемете, за да сведете до минимум появата на симптомите им. В зависимост от ситуацията – може би съдбата ви е предначертала да живеете без куче. Въпреки това, ако отделите време, за да направите бързо проучване, направите си тест за алергия и работите върху задържане на алергените, за вас отглеждането на четириног другар може да бъде възможно. 

Какво причинява алергиите към кучета?

За хипоалергенни породи кучета често се определят тези, които или не линеят, или като цяло са без козина. 

„Породите в миналото, смятани за хипоалергенни, всъщност са кучеа или типове четириноги с минимално линеене или чиято козина (или липсата й) могат да доведат до по-малка възможност за поява на реакция“, коментира д-р Джери Клайн, главен ветеринарен лекар на Американския киноложки клуб.

Но действително ли само козината на кучето определя риска от повява на алергична реакция?

За повечето хора с алергии към кучета козината на животните не е проблем. Според д-р Клайн не непременно кожухчето, а пърхотът причинява алергичните реакции при хората. Пърхотът или малките парченца кожа, които се отделят от кучето, често се комбинира с други алергени като протеините, съдържащи се в урината, изпражненията и слюнката на животното.

куче човекСнимка: iStock

Тези алергени често се съдържат в падналите косми, които повечето домашни любимци оставят на различни места из къщата, където живеят. Така наречените хипоалергенни породи нямат този проблем. Но, разбира се, те все пак могат да предизвикат алергична реакция. Няма куче, което наистина да е 100 процента безопасно за човек с алергия. Всъщност, понякога хипоалергенните четириноги могат да произвеждат също толкова алергени, колкото и техните братовчеди, които обилно се скубят. 

Какво представлява тестът за алергия към кучета?

Първата стъпка при определяне на това дали можете да живеете с куче или не, е да се подложите на тест за алергична сенсибилизация. Въпреки че това, което отключва симптомите при вас, може да ви изглежда очевидно, не си поставяйте сами диагноза. Всъщност, до 80% от хората с алергии имат непоносимост към повече от едно нещо и тези тригери могат да се допълват. Така че, ако имате проблем с цветен прашец и алергия към куче, намаляването на излагането на едното може да е достатъчно, за да се спасите от появата на симптоми и спрямо другото.

куче човекСнимка: iStock

Има ли породи, подходящи за хора, алергични към кучета?

Истинският проблем, който трябва да имате предвид, е тежестта на вашата алергия. Ако симптомите ви причиняват неудобство, но са поносими, вероятно има място за куче в живота ви. В този случай така наречените хипоалергенни породи са по-безопасният избор. Четириногите, препоръчвани от Американския киноложки клуб за хора, страдащи от алергия, са:

Както сами виждате, има широка гама от хипоалергенни породи кучета – от големия и защитен Ризеншнауцер до малката, спокойна Хаванска болонка. Проучете наличните четириноги и потърсете такова, което отговаря на вашия начин на живот. Например, искате ли високоенергийно куче, с което да участвате в различни спортове, или бихте предпочели животно, което спокойно си дремва в скута ви? Освен факта, че линее по-малко, погледнете размера, личността и нивото на активност на бъдещия си космат другар. 

кучеСнимка: iStock

Как да намалим кучешките алергени в дома си?

Независимо от породата, която изберете, след като доведете кучето си у дома, има някои стъпки, които можете да предприемете, за да намалите тежестта на симптомите на алергия. Ето някои от тях:

  • Съобразете интериора

Алергените от домашните любимци са малки и леки, така че лесно се прикрепят към завеси, постелки или одеяла. Минимализирайте тези възможности в дома си, като използвате щори и подове от твърда дървесина или ламинат, вместо килими или мокети.

  • Поддържайте дома си чист

Освен редовно да минавате целия си дом с прахосмукачка, можете да помислите и да си закупите машина с високоефективен филтър, която да пречиства въздуха. Перете всички тъкани, с които питомецът ви влиза в контакт (легло, одеяло, постелка), толкова често, колкото можете/ 

  • Следете за хигиената

Не забравяйте да измиете ръцете си, след като докоснете кучето, за да предпазите кожата си от алергените. Честото къпане и груминг на животното пък, може да намали количеството пърхот, който се натрупва. Помислете и за вариант да разресвате кучето си някъде навън.

куче човекСнимка: iStock

И накрая – има различни лекарства за облекчаване на симптомите на алергия от кучета. Консултирайте се с ветеринарния си лекар за съвет и лечение при нужда. 

Вижте още: 

10 най-неподходящи породи кучета за хора с алергии

Могат ли кучетата да са алергични към хората

Виж още