Какво казва породата на вашата котка за вас

котка и собственичка Снимка: iStock

П роучванията показват, че личността на собственика на котката може да повлияе на настроението на неговия домашен любимец. Наблюсава се, че собствениците на котки с които са по-социални и откриит обикновено са имат по-дружелюбни и по-малко агресивни котки. От друга страна собствениците, които са нервни и неспокойни могат да имат по-плашливи мъркащи животни.

Разбира се, изследванията не са изчерпателни и се основават на анкети, но няма резултати, които да са недвусмислени. Така че просто за забавление в тази статия ще изброим няколко породи котки и ще обсъдим какво показват те за вашия характер.

1. Персийска котка

Персийските котки са известни със своя спокоен и непринуден темперамент. Собствениците могат да отразят тези черти на личността обратно върху своите котки. Вероятно ще изберат да гледат телевизионно предаване на дивана или да четат книга до камината, отколкото да излязат и да купонясват. Персийските собственици са добре да прекарват времето си сами, но се радват и на компанията на другите.

2. Сиамска котка

Сиамските котки са известни със своята уравновесеност и елегантност. Те са фантастични комуникатори, които правят мяукат силно, за да говорят със своите собственици. Тези интелигентни котки са страхотни другари, но се нуждаят от много обич. Собствениците на Симските котки не са много добри в поддържането на тишина и спокойствие в домовете си. Въпреки това, те обичат да общуват с хора, включително с котките си, и често самите те са страхотни комуникатори.

Dogsandcats.bg

3. Мейн Куун

котка и собственичкаСнимка: iStock

Мейн кууните са големи котки, известни със своята смелост и независим характер. Въпреки това, те са също толкова отдадени и нежни, създавайки силни връзки с членовете на семейството си. Собствениците на тези големи котки обикновено са семейно ориентирани хора, лоялни към хората, които обичат. Те вероятно винаги са готови за приключения и винаги търсят следващото забавно и интересно нещо, което да направят.

4. Абисинска котка

Абисинците са любящи и привързани котки. Тези енергични и интелигентни котки са изключително любопитни и трябва да навлизат във всичко. Абисинските собственици обичат да останат активни и самите те са много интелигентни. Те често се чувстват в центъра на своя „семеен цирк“ и имат привидно безкрайно количество енергия.

5. Руска синя котка

котка и собственичкаСнимка: iStock

Руските сини котки са поразително красиви котки, които се привързват силно към стопаните си. Тези мъркащи животни са тихи и интелигентни, но са страхотни дарители на обич, когато са в настроение. Собствениците вероятно предпочитат да прекарват уикендите си у дома, презареждайки батериите си след дълга работна седмица. Те ценят независимостта, но са силно привързани, когато е подходящото време.

6. Бирманска котка

Бирманските котки са лоялни и винаги се нуждаят от внимание от стопаните си. Те са много интелигентни и могат да се научат да изпълняват трикове. В допълнение, Бирманците са много привързани и се радват на положително внимание. Собствениците на такива котки вероятно са по-ориентирани към дома и са са щастливи да прекарват цялото си свободно време у вкъщи, релаксирайки или забавлявайки се с членове на семейството.

7. Шартрьо

Котките Шартрьо са известни със своя сладък и нежен темперамент. Те са изключително лоялни и често създават интензивни връзки само с един от своите хора, въпреки че не са особено прилепчиви. Собствениците на тази порода вероятно са независими и спокойни и предпочитат известна тишина в домовете си.

8. Манкс

Безопашатият манкс е спокойна, мила и непринудена котка. Това е любящ спътник, който се чувства прекрасно, когато е сред хора. Манските котки обичат да играят и понякога могат да бъдат малко диви. Собствениците вероятно също са малко по-енергични и винаги готови за приключения.

9. Японски бобтейл

Японският бобтейл е сладка, активна и интелигентна порода, която обича да бъде с човека. Изглежда, че има привидно безкрен източник на енергия за време за игра, така че има вероятност самите собственици да са много активни и енергични.

10. Шотландска клепоуха котка

Тези котки са сладки, очарователни и лесни за живеене и грижи. Собствениците на тези мъркащи приятели вероятно се радват на неща, които ги отличават от другите хора. Самите те са очарователни и предпочитат простия и сдържан живот.

11. Бенгалска котка

котка и собственичкаСнимка: iStock

Бенгалите са много привързани и нуждаещи се котки. Те са много любопитни, активни и атлетични, граничещи с буйни на моменти. Тъй като тази порода е скъпа, собствениците им вероятно ще бъдат отличаващи се и екстравагантни. Хората с Бенгалски котки могат да търсят внимание, но в същото време са лоялни, интелигентни и привързани в душата си.

12. Сфинкс

Котките Сфинкс са интелигентни, енергични и изключително любопитни животни, които винаги искат да бъдат в центъра на действието. Те са общителни и обичат да прекарват време с други животни и хора. Собствениците на Сфинкс често са екстроверти и обичат да купонясват. Те са най-щастливи, когато прекарват уикендите си, забавлявайки семейството и приятелите си. Собствениците на Сфинкс не се страхуват да се противопоставят на обществените норми и да следват това, което смятат за правилно.

котка и собственичкаСнимка: iStock

Нашите котки са част от нашето семейство, така че е нормално инстинктивно да бъдем привлечени от конкретни породи, които споделят нашите личностни черти. Интровертът ще се разбира добре с тихи, независими и мили котки, докато по-екстровертните хора вероятно ще се справят чудесно с някоя по-буйна котка, която отговаря на техния характер.

Вижте още:

9 начина да се сближите с котката си

Приличат ли котките на своите стопани

По-щастливи ли са собствениците на котки от останалите хора?

Виж още