11 от най-редките породи котки в света

Петерболд Снимка: iStock

М акар че всички чистокръвни породи котки могат да се считат за донякъде редки, тъй като огромен процент от котките по света са домашни/улични или смесени, все пак има някои породи, които дори и да ги търсите, ще ги откриете трудно. В тази статия ще ви представим някои редки породи котки, като не всички от тях са официално признати от котешките асоциации като породи.

1. Тонкинска котка

С очарователни очи и цветове на козината, които се описват като шампанско, синьо и платинено, това очевидно е елегантна порода. Породата е взискателна към вниманието, така че ако търсите вид котка, която виждате само по време на хранене, тогава трябва да потърсите друга. Тези гальовни животни са склонни да бъдат тихи, козината им не линеене твърде много и са изключително игриви.

Чудесно се разбира с деца, приема непознати и обикновено се разбира с други домашни любимци.

2. Минска котка (Minskin)

Това е сравнително нова порода котка, която е създадена чрез кръстосване на Сфинкс и Манчкин: две породи, които вече са уникални по свой собствен начин. Минкинската котка приема безкосместието на Сфинкса и късите крака и малкия ръст на Манчкин. Това е още една порода, която се смята за дружелюбна и любвеобилна, и тя ще се разбира с всички членове на семейството, включително с деца. Все още не е призната като официална порода.

Dogsandcats.bg

3. Бурмила

коткаСнимка: iStock

Смята се, че това е дружелюбна и сравнително спокойна порода, която ще се разбира с повечето хора. Освен че се среща изключително рядко, тази порода е сред котките с най-кратка продължителност на живота.

4. Девън рекс

Често наричана „извънземна котка“, тя има лице, което прилича на елф и големи очи. Породата е много игрива и може да бъде доста пакостлива. Те се славят като шегаджиите в света на котките и ако искате да се опитате да обучите котка, то това вероятно е добра порода, с която да опитате.

Освен това те са силно привързани към своите стопани, така че няма да имате и минута за себе си, когато притежавате Девън Рекс.

5. Курилски бобтейл

Курилската бобтейл котка е друга котка, която рядко се среща извън родината си. Този път руснаците са тези, които следят отблизо своята ценна котка. По данни на Международната асоциация на котките (TICA) в момента в САЩ се намират по-малко от 100 екземпляра от тази порода и като се има предвид зашеметяващата им външност и уникалната им опашка, това ще ви изненада.

Въпреки че са красиви, тази красота си има цена. Курилската бобтейл котка е с много силна линееща козина, така че заинтересованите собственици ще трябва да са готови да събират котешката козина от дрехите, мебелите и навсякъде другаде.

6. Котка Сококе (Кенийска горска котка)

Произхождаща от района на Сококе в Кения, тази порода е рядка домашна котка, за която някога се е смятало, че е била развъждана с дива котка. Всъщност от тях стават любящи домашни любимци, въпреки дивата им репутация и дивия им външен вид.

Извитият гръб на Сококе се дължи на необичайното разположение и размер на задните им крака. Това може да ги накара да изглеждат така, сякаш ходят на пръсти, но това просто прикрива факта, че те винаги са готови за действие и не се страхуват да станат малко по-груби, когато бъдат призовани.

7. Серенгети

коткаСнимка: iStock

Котките Серенгети са красиви и грациозни. Те приличат на миниатюрен леопард, но въпреки дивия си вид има много приятелски и любезен характер. Тя е отличен семеен домашен любимец и обикновено се разбира с всички членове на семейството, включително и с децата.

Въпреки че Серенгети е отгледана от саванска котка, в нея няма дива кръв, за разлика от нейните предци. Въпреки това те са самоуверени и много лесно се отегчават. Когато вашият Серенгети се отегчи, има вероятност да стане разрушителен.

8. Корат

Коратът идва от Тайланд, където се смята, че е талисман за късмет. Сребристосинята му козина и изумруденозелените му очи са силно отличителни и някога зашеметяващите животни са били подарявани, обикновено по двойки. Днес Коратът е запазил красивата си външност, лесно се поддържа, тъй като козината му е къса и линее много малко.

Приятелски настроен и лесен за съжителство, Коратът има склонност да е доста гласовит, така че ще ви съобщи, когато е гладен, жаден, или че е влязъл в някоя стая. Понякога той мяука просто защото не го е правил от известно време.

9. Шартрьо

коткаСнимка: iStock

Ако търсите котка, която не е толкова склонна към мяукане и вокализиране, тогава Шартрьо е добър избор. Тя наистина вокализира, но рядко мяука, а когато го прави, това е много характерен звук. Това не означава, че не намират други начини за общуване.

Шартрьо е очарователно забавна котка със светкавични рефлекси и любов към играта. Те бързо се привързват към хората, включително към децата в семейството, така че са чудесни семейни домашни любимци.

10. Петерболд

Петербалдската котка е ново попълнение в света на котките, като за първи път е развъдена в Санкт Петербург. Бързо става популярна в родния си град, а сега тази популярност се разпространява по целия свят.

Въпреки че плешивият Петербалд е най-лесно разпознаваем, това е само една част от породата. Съществуват няколко варианта с дължина на козината от напълно плешива до права. Правата коса означава, че липсва генът, който кара котката да губи козината си.

11. Ла Перм

коткаСнимка: iStock

Ла Перм е наречена на името на своята уникална на вид козина. Тя е една от малкото породи с естествено къдрава коса, откъдето идва и името. Най-плътните къдрици обикновено са около корема и гърлото, а останалата част от козината им изглежда по-скоро вълнообразна, отколкото къдрава.

Тези приятели са дружелюбни и любвеобилни. Освен това са много любопитни, така че очаквайте да прекарва много часове в изследване на дома.

Вижте още:

8 породи котки с по-кратка продължителност на живота

4 египетски породи котки

Топ 7 породи котки, които ще се разбират с децата ви

Виж още