12 мързеливи породи котки

Шотландска клепоуха котка Снимка: iStock

М акар че всички котки са уникални, някои породи са известни с това, че са изключително активни, а други не чак толкова! Повечето котки обичат да се разхождат из къщата или двора, да гонят и да се катерят по всичко, което могат, но някои породи предпочитат да се отпуснат на дивана или на друго уютно място, което им е по вкуса.

Повечето котки спят до 16 часа в денонощието и вече са усъвършенствали мързела до степен на изкуство. Обикновено обаче това продължително време за почивка се редува с пристъпи на игра, лов и катерене.

Ако предпочитате котешки приятел, който няма да има нужда да си играе с вас по цял ден, разгледайте този списък с някои от породите котки, които се славят като по-малко активни. Разбира се, мъркащите животни са индивидуални, така че трудно можем да сложим всички под един знаменател, така че не е изключено да имате някоя от породите в списъка, която ни най-малко не е мързелива.

1. Бирманска котка

Тези мъркащи животни са дългокосместа порода домашна котка с козина, която е по-тъмна в крайниците, а често тези котки имат и „чорапи“. Бирманските котки са лесни за отглеждане, тъй като за разлика от повечето други дългокосмести породи нямат подкосъм и са много по-малко склонни към заплитане. Те силно се привързват към стопаните си.

Dogsandcats.bg

2. Британска късокосместа котка

Шотландска клепоуха коткаСнимка: iStock

Прилежната Британска късокосместа котка е средно голяма, мускулеста котка с пбюшена козина, която е много мека на допир. Те са спокойни котки, които предпочитат собствената си компания, въпреки че понякога се радват на игра. Те са лесни за отглеждане със своята къса гъста козина и независим характер.

3. Бурманска котка

Бурманските коти са набити с мускулесто тяло и къса и лъскава козина, която е лесна за поддържане. Макар че малките котенца са доста активни и игриви, с напредването на възрастта тези гальовни животни са много по-спокойни и предпочитат да наблюдават, вместо да участват в дейности.

4. Шартрьо

Със своите здрави, мускулести тела и гъста, непромокаема козина, тези котки изглеждат като създадени за много дейности. Тази рядка френска порода е много красива, но като цяло това са тихи, наблюдателни котки, които се привързват силно към един собственик. Те са известни със своята интелигентност и могат да бъдат научени на трикове. Тези котки също така са бавни в съзряването си и им трябват около 2 години, за да достигнат пълна зрялост

5. Екзотична късокосместа котка

Шотландска клепоуха коткаСнимка: iStock

Разработена като късокосместа версия на Персийската котка, екзотичната късокосместа котка прилича на Персийката по почти всички други признаци, с характерното си плоско лице и големи кръгли очи. Макар да са известни с това, че са малко по-жизнени от Персийките, тези котки все още са сравнително послушни и уравновесени и проявяват повече привързаност от почти всяка друга порода.

6. Хималайска котка

Хималайците са сладки, нежни и добродушни котки, които предпочитат живота на закрито, което ги прави идеални семейни спътници в апартаменти. Те не обичат нищо повече от вниманието на своите стопани и обожават редовното галене и оформяне. Въпреки че тези котки обикновено са много социални животни, те са известни с това, че понякога са доста капризни.

7. Корат

Корат е средна по размер котка с поразителна синьо-сива козина, която сякаш блести на променящата се светлина. Те са изключително интелигентни котки с невероятна памет и лесно намират пътя към дома от големи разстояния. Това ги прави и изключително предани на своите стопани и предпазливи към нови лица. В Тайланд те са известни като „котките на късмета“.

8. Персийска котка

Шотландска клепоуха коткаСнимка: iStock

Пухкавата персийска котка е една от най-популярните в цял свят. Те са тихи котки, които се адаптират добре към повечето среди, но предпочитат живот на закрито. Те са любвеобилни, нежни, лекомислени котки, които може би са сред най-лесните за гледане и са олицетворение на породата на мързелива котка.

9. Рагамъфин

Те са добре познати с дружелюбния си и непринуден нрав и с гъстата си, подобна на заешка козина. Подобно на близките си братовчеди - Рагдол и Персийска котка, тези котки са едни от най-мързеливите породи и са подходящи за живот на у дома, където са се излежават на дивана.

10. Рагдол

Шотландска клепоуха коткаСнимка: iStock

Тези мяукащи приятели имат красива цветна козина, поразителни сини очи и са известни със спокойния си и лесен характер. Те са една от „кучешките“ породи поради своята любвеобилна и спокойна природа.

11. Шотландска клепоуха котка

Шотландската клепуоха порода е спокойна и уравновесена котка, която е изключително приспособима към повечето среди и се справя изключително добре като домашна котка. Те са известни с това, че се привързват към своя стопанин и поради това изпадат в депресия, когато останат сами за дълъг период от време.

12. Селкърк рекс

Селкърк Рекс е известен с изисканата си си къдрава козина и спокойния си, уравновесен характер. Те са набити котки с мускулесто тяло, заострени уши и гъста, плюшена, къдрава козина. Те са изключително любвеобилни и привързани котки, които се привързват силно към своите стопани и често могат да бъдат открити да ги следват. Въпреки това те не са прекалено взискателни или притежателни.

Ако си търсите мъркащ домашен любимец, който е по-спокоен - може да заложите на някоя от тези породи. Въпреки всичко котките са мистериозни и темпераментни същества и рядко има гаранция дали ще са тихи или активни. Затова няма да сбъркате, ако осиновите възрастна котка, която вече е изградила характера си и знаете със сигурност, че е по-спокойна.

Виж още