Кои котки са „чистокръвни“ или с „родословие“

породиста котка Снимка: iStock

Р одословната котка е вид мяукащо животинче, чиито родители са от същата порода и която е регистрирана в призната котешка асоциация. Котките с родословие или чистокръвни се отглеждат, за да отговарят на специфична физическа характеристика, очертана от стандарта на породата. Потеклото на родословна котка се записва в нейното родословие.

Не е достатъчно да чифтосвате две котки от една и съща порода и да създадете котило. Развъдникът на котки трябва да бъде регистриран в призната котешка асоциация и всички котки за развъждане да са регистрирани и да имат документи за родословие, за да докажат произхода си.

Регистрираният развъдник на котки трябва да спазва правилата, определени от регистратора на котки, към който са свързани. Неспазването ще доведе до изключване на развъдника от асоциацията, което значи че това място не може да претендира за развъждане на породисти котки.

Dogsandcats.bg

Разбира се, съществуват много развъдници, които могат и да отглеждат и развъждат чистокръвни породи, но ако не са официално регистрирани - нашият съвет е да не се доверявате, че котката е „истинска“ порода с родословие. След като този развъдник не е регистриран и признат от международна организация - значи има причина за това. Разбира се, ако не се интересувате дали мяукащият ви домашен любимец е с истинско потекло - можете да вземете котка от такова място.

Какво е котешка асоциация?

породиста коткаСнимка: iStock

Асоциацията за котки е професионален регистриращ орган за развъдчици на котки. Всеки развъдник има име на развъдник в асоциацията на котките и регистрира своите котила. Котешката асоциация издава родословие за всяко коте, което е подобно на акт за раждане, но съдържа информация за няколко поколения, а не само за бащата и майката на конкретното мъниче.

Котешките асоциации издават стандарт за порода за всяка порода, който очертава характеристики като форма на главата и тялото, форма и цвят на очите, цвят на козината и дължина. Съдиите на котешки изложби дават оценки котките и присъждат титли на най-добрите котки, които отговарят на стандарта на породата.

През юни месец в София се проведе Международна котешка изложба, където две от най-големите фелиноложки организации в света FIFe (Международната федерация по фелинология) и TICA (Международна фелиноложка асоциация), оценяваха мъркащи животни в продължения на два дни. 

Повече за събитието, можете да научите ТУК.

Как се развиват котките с родословие?

Целта на селективното развъждане на котки е определена черта на мъркащите животни да се запази. Например големият рошав Мейн Куун, да съхрани характаристиките си, Бенгалската котка да запази тигровия си цвят и т.н.

Развитие на спонтанна мутация, която понякога се появява при произволно отгледана котка с необичайна козина или странни уши, които развъдчиците селективно развиват в нова порода. Корниш Рекс, Девън Рекс, Сфинкс, Американски Кърл, Манчкин и Шотландска клепоуха и много други са възникнали по този начин.

От друга страна, някои изолирани популации развиват уникални характеристики за определен регион, като например Руската синя котка, Сибирска или Норвежка горска. Последните две стават много пухкави и рошави, поради това че растат в много студени региони.

Създадените от човека породи са разработени, за да отговарят на определена характеристика или личностна черта. Бенгалската котка например е създадена чрез кръстосване на азиатска леопардова котка с домашни котки, за да се създаде порода с див външен вид, но личността на опитомена котка. Други породи са установени в нетрадиционни цветове, като Ориенталската котка, която прилича на Сиамската, но пък няма оцветяване на крайниците си.

Котките Бурмила се появяват случайно, след като Персийска котка се чифтосваа с Бирманска. Разликата между тези котки и котките от смесени породи е, че те са станали част от развъдна програма за създаване на нова порода. Не можете да кръстосвате две отделни породи и да създадете нова порода, освен ако не е под одобрението на котешките асоциации.

Колко струва котка с родословие?

породиста коткаСнимка: iStock

Цената на родословна котка зависи от породата и качеството. Ако търсите конкретна порода - трябва да се поинтересувате от развъдници, които са официално признати от международните котешки организации. Трябва да отбележим, че не много голям брой породисти котки могат да се открият в България, така че ако търсите например котка Тойгър, най-вероятно ще трябва да проверите развъдници в чужбина.

Рядкост ли са котките с родословие?

Въпреки че котките с родословие са по-рядко срещани от котките от домашните, уличните или котките без родословие, все пак те не са рядкост. Както споменахме - за да се сдобиете с такава - трябва да потърсите признати развъдници. Най-популярните породи родословни котки са Бирманска, Сиамска, Бенгалска, Мейн Куун, Рагдол, Британска късокосместа и други. По-рядко срещаните породи включват  могат да бъдат Сингапура, Корат, Тойгър, Ликой, Као мани и други.

Защо родословието е важно за котките?

Познаването на родословието на котка може да предостави важна информация за личността, нуждите и медицинските проблеми на гальовния домашен любимец. Въпреки че всички котки имат потенциал да развият здравословни проблеми, животновъдите проверяват и се опитват да „отгледат“ котки, които не страдат от определени генетични проблеми (когато това е възможно).

Как да разбера дали котката ми е чистокръвна?

породиста коткаСнимка: iStock

Въпреки че вашата котка може да има всички характеристики на Мейн Куун, вие не знаете дали е чистокръвни без документация за нейните родители. Съществуват ДНК тестове за мяукащи животни, които са много полезни за откриване на някои здравословни проблеми навреме. ДНК тестът може да ви доближи до определянето на породата и чертите на предците на вашата котка, не е достатъчно да считате котката за официално породиста.

Защо родословните котки са толкова скъпи?

Купуването на родословни котки е скъпо за развъдниците на котки и много пари отиват в осигуряването на възможно най-добрата грижа за котките, включително регистрационни такси, първокласна храна, такси генетични изследвания, ветеринарни грижи, разходи за изложби и разходи за грижа за котило котенца, включително ваксинации, контрол на паразити, микрочипиране и кастриране.

Имат ли родословни котки здравословни проблеми?

Почти всички чистокръвни котки имат потенциал да имат здравословни проблеми, както всяко живо същество. Независимо дали мъркащият приятел е породист или не - той не е застрахован от болести. Хубавото на породистите котки в ситуацията е, че можете да знаете какви са характерните за тях проблеми със здравето. Персийските котки например, страдат от поликистозни бъбреци, като прегледът дори често присъства като задължителен в голяма част от ветеринарните клиники, когато мъничето навърши определена възраст.

В случай че търсите конкретна порода котки, която харесвате - трябва да внимавате от къде купувате котето. Проучете внимателно развъдника, вижте дали е регистриран и, ако всичко е наред - не ви остава друго освен да чакате да се роди следващото котило, за да запазите вашето мъркащо приятелче.

Вижте още:

Как наричаме котките без родословие

Виж още