7 цвята на котешките очи

котка отблизо Снимка: iStock

М ного стопани на котки могат с удоволствие да се изгубят, взирайки се в красивите очи на своята котка. Домашните гальовни животни могат да имат различни цветове на очите и докато някои от тях са свързани с конкретни породи, други могат да бъдат открити при много различни чистокръвни и смесени породи котки. Да научим повече как се определя цвета на очите на мъркащите ни спътници!

Цветът на очите на котките е свързан с меланина

Цветът на очите на котката се влияе от няколко гена. Ето защо две котета от едни и същи родители могат да имат различни цветове на очите. Основните фактори, определящи цвета на очите на котката, са синята рефракция, пигментацията на ириса и размножаването.

Ирисът е частта от окото, която представя различни оцветявания. Той има два слоя. Основният слой съдържа специализирани клетки, произвеждащи пигмент, наречени меланоцити. Тъмнината и интензивността на цвета ще зависят от нивата на естествения пигмент, произвеждан от тези клетки, който се нарича меланин.   

Колкото повече меланин има в ириса на котката, толкова по-тъмни ще бъдат очите, а цветовете могат да варират от лимоненожълто през лешниково до наситено оранжево или кафяво. Друг фактор, влияещ върху цвета на котешкото око е външният слой на ириса. Той е с прозрачен цвят и може да има различни тонове - от почти безцветни тонове на синьото до наситено синьо и дори виолетово.

Dogsandcats.bg

Цветът на котешкото око е резултат от количеството наличен пигмент в комбинация със синьото отражение. При котките със син цвят на очите липсва какъвто и да е пигмент

Всички котенца се раждат с мътно сини очи. Приблизително на 6 седмици този цвят може да започне да се променя, за да се разкрие истинският цвят на очите им. Това е моментът, в който цветът се развива в зависимост от количеството налични меланоцити и произвеждания меланин. До 12-седмична възраст окончателният цвят на очите на котката ще бъде напълно развит.

Има ли връзка между породата и цвета на очите?

В някои случаи е така. Цветът на очите на котката се влияе от генетиката, също както цветът на козината. Някои породи се срещат само с един нюанс на цвета на очите.

Сиамските котки са добър пример за порода с цвят на очите, който е свързан с цвета на козината им. Всички Сиамски котки имат сини очи в различни нюанси на интензивност. Сиамците са чувствителни към температурата албиноси. Това означава, че всички сиамски котенца се раждат с бяла козина, която придобива цвят едва на по-късен етап от живота благодарение на чувствителен към температурата ензим.

Цветове на котешките очи

Нека разгледаме всички възможности за цветовете на очите на котките. Включили сме няколко от типичните цветове на очите, но не е изключено вашата котка у дома да няма съвсем конкретен цвят на очите, а той да прелива между няколко нюанса.

1. Котки със сини очи

котка отблизоСнимка: iStock

Котките със сини очи всъщност нямат меланин в ирисите си. Очите на сините котки са прозрачни, но ние виждаме синия цвят благодарение на светлината, която се отразява около извитите страни на ирисите. Сините очи могат да варират от бледо небесно синьо, чак до наситено и блестящо сапфирено.

Сините очи се срещат много по-често при белите котки. Това се дължи на доминантния бял ген. Този ген блокира всички други гени, които определят цвета, и това води до напълно бяла козина. Белите котки със сини очи, дължащи се на доминантния ген, също са изложени на по-висок риск от глухота, отколкото белите котки със зелени или жълти очи. Това е така, защото генът, който кодира бялата козина и сините очи, може да доведе до дегенерация на кохлеята на вътрешното ухо на котката в рамките на няколко дни след раждането.

Някои породи са известни с характерните си сини очи. Сред тях са добре познатите Сиамски котки и Рагдол.

2. Котки със зелени очи

котка отблизоСнимка: iStock

Зеленият цвят на очите на котките може да варира от зелено с жълти оттенъци до „класическо“ зелено и зелено, примесено с нюанси на синьото. Понякога е възможно да се видят и златисти или жълти петънца в ириса на зеленооката котка.

Зеленооките се срещат при породи като Египетската мау, която има зелени очи в ярък нюанс. Хаванските котки имат изумруденозелени очи, а Норвежките горски котки могат да имат очи в различни зелени тонове. Руските сини котки също имат ярки зелени очи.

3. Котки с лешникови очи

Лешниковите очи са смесица от зелено и златистожълто. Такъв е цветът на очите на повечето диви котки в умерените региони, включително на рисовете. Това е и често срещан цвят на очите при дивите котки.

Породите, които могат да имат лешникови очи, включват абисинската, бенгалската, сингапурската, Корниш Рекс и Шотландка клепоуха.

котка отблизоСнимка: iStock

4. Жълти и кехлибарени очи на котките

Жълтите очи могат да варират от бледо лимоненожълто до златисти нюанси, преливащи в дълбок и наситен кехлибар.

Сред породите, които често имат жълти или кехлибарени очи, са Бенгалска, Американска късокосместа, Манкс, Британска късокосместа, Ла Перм, Бомбайска, Сфинкс, Норвежка горска котка и други.

5. Котки с оранжеви очи

Макар че понякога е трудно да се определи разликата между зелено око с жълти петна или жълто око с нотки на зелено, няма объркване, когато става въпрос за оранжевите котешки очи. Този цвят първоначално е разработен от британски развъдчици на котки, които са искали цвят на очите, който да се откроява с ярък релеф на фона на всеки цвят на козината.

Оранжеви очи могат да имат всички породи, включително Девон Рекс, Японски бобтейл, Американска грубокосместа котка, Турски ван.

6. Котки с медни очи

Медният цвят е най-тъмният цвят на очите, който можете да видите при котките. Очите им ще бъдат светлокафяви с тонове на червено и оранжево. Понякога може да има петънца в жълто, зелено или оранжево. Това е по-рядък цвят от някои други и макар да се различава от оранжевия, е също толкова необичаен.

Японският бобтейл, Мейн Куун, Персийската котка, Корниш Рекс и Шартрьо могат да се срещнат с поразителни медни очи.

7. Различни цветове на очите

котка отблизоСнимка: iStock

Виждали ли сте някога котка такива котки? Макар и не много често, но се случва някои мъркащи животни да имат различен цвят на очите. Това може да е наследствено (генетична "грешка" по време на развитието на котешкия ембрион) или да е причина поради злополука или нараняване.

Различният цвят на очите се наблюдава най-често при бели котки. Обикновено едното око е синьо, а другото - зелено, лешниково, жълто или оранжево.

Какъвто и да е цветът на очите на вашата котка, той е абсолютно съвършен! Именно комбинацията от цвета на очите, цвета на козината и индивидуалността на всяка котка ни кара да я обичаме независимо от всичко.

Виж още